Няма противоречия с актуализацията на пенсиите. Това, което иска цялото правителство, е при повече приходи в бюджета да се намери формулата как да се дадат повече пари на хората, заяви Младенов. Вчера и пред Дарик радио министърът обяви, че от 1 юли идната година ще се коригират пенсиите спрямо инфлацията.
Според Евростат инфлацията през март в България е 1.7% на годишна база.

Само преди седмица финансовият министър Симеон Дянков заяви, че България връща швейцарското правило за индексация на пенсиите в леко видоизменен вид. Те трябвало да се увеличават с половината от инфлацията за предходната година и половината от производителността на труда. По негови сметки увеличението трябва да е с около 4%. Министърът намекна и за допълнително повишение, ако приходите в бюджета го позволяват.

Днес Младенов посочи, че за първото тримесечие на тази година приходите в Националния осигурителен институт са с 9 млн. лева повече, а разходите са с 26 милиона лева по-малко спрямо планираните.

В отговор на въпрос Младенов каза, че юристите на МТСП работят по сигнала на Комисията за защита от дискриминация във връзка с детските надбавки. Той допълни, че всяка година за насърчаване на раждаемостта се отпускат по половин милиард лева помощи.
Миналата седмица майки реагираха, че детските надбавки са различни в различните области на страната. Те сезираха комисията по дискриминация за проблема.