Само преди дни финансовият министър Симеон Дянков заяви, че България връща швейцарското правило за индексация на пенсиите в леко видоизменен вид. Те трябвало да се увеличават с половината от инфлацията за предходната година и половината от производителността на труда. По негови сметки увеличението трябва да е с около 4%.

Днес социалният министър Младенов обяви, че от 1 юли 2013 г. всички пенсии ще се увеличават с процента на инфлацията. Т.е. колкото е инфлацията за 2012 г., с толкова ще се увеличат през 2013 г. Търсим и други възможности и ако има повече приходи в бюджета ще можем да си позволим и допълнително увеличение на пенсиите, увери министърът пред ТВ 7.

Три години правим реформа в пенсионната система. Бяха я докарали до там да няма пари да се плащат пенсии. Искахме да я направим устойчива, за да могат да се плащат пенсиите на хората, каза още министърът. Той отново се похвали с повишението на вдовишките добавки и минималната пенсия. Минималната пенсия се увеличава от 136 лв. на 145 лв.

Положихме огромни усилия да повишим минималната работна заплата през септември, сега от 1 май тази година тя ще се повиши още веднъж до 290 лв., добави социалният министър. 310 лв. ще бъде минималната работна заплата догодина. Това предвижда бюджетната прогноза за периода от 2013 г. до 2015 г., подготвена от Министерството на финансите. Според разчетите на ведомството минималната заплата ще нараства поетапно. Така през 2014 г. тя ще стане 330 лв., а през следващата година - 350 лв.

Демографската криза ни принуди да потърсим законови възможности хората да работят по-дълго. Приходите в тази система са от осигурителните вноски, които са от работещите и бизнеса, обясни Тотю Младенов вдигането на пенсионната възраст.
Вратичката е отворена за по-голямо увеличение, ако има повече приходи още по-рано да има по-голямо увеличение от това с инфлацията, повтори социалният министър. Коригираха се доста неща и мисля, че ще съумеем по-ефективно да управляваме "Сребърния фонд" при абсолютна сигурност за тези пари. Те ще се използват след 2018 г., когато ще е пикът в демографската криза, коментира още Тотю Младенов.