Това съобщиха от Българска стопанска камара. 

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев. 

Постигнато е съгласие да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи в комплекса "Марица-Изток" във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ. Има всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици. 

Разгледано е и управлението на т.нар. студен резерв. 
Потвърдено бе, че няма да се увеличава средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт.

От страна на управляващите е поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с “преференциални цени’’ и участието им в регулирания пазар с такива “преференциални цени’’, което би било неправомерна държавна помощ. 

Страните в срещата са се разбрали за ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 г., основана на реалистична макроикономическа рамка за догонващ икономически растеж.