Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Сделките с оръжие в света се увеличават в последните години Dir.bg
Бум на търговията с оръжия в света
Красимир Тодоров - 13 март 2018, 14:06
В последно време наблюдаваме много ясна тенденция за нарастване на сделките с оръжия от всякакъв вид.
 Като цяло, се наблюдава увеличаване на международната търговия с оръжия както от страна на страните износителки, така и от страна на вносителките на въоръжение.

Това каза д-р Од Флоран, директор на програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира пред телевизия "Блумбърг". Тази тенденция се влияе от 3 основни фактора, смята експертът.

Първият и най-важен са бушуващите военни конфликти, засилващи неимоверно търсенето на оръжие. Вторият е свързан с решението на много държави да модернизират остарялото си въоръжение, а третият се формира от  тези държави, които продължават да развиват военно-промишления си комплекс, което респективно води до увеличаване на международния трансфер на въоръжение.

Акцент бе поставен и върху бъдещето на НАТО. По думите на Флоран Северноатлантическият алианс не е застрашен, въпреки текущото напрежение между САЩ и останалите държави-членки.

„От самото създаване на алианса периодично е имало дадени неразбирателства, но не смятам, че в момента има някаква реална заплаха. Чл. 5 от Вашингтонския договор, който гарантира групова защита на страна-член на НАТО в случай на външна агресия, е гаранция, че алиансът ще остане непокътнат дори и с оглед на евентуална заплаха от страни като Русия“, завърши Флоран.


Още от Бизнес
Американската компания за електромобили „Тесла“ и космическата „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук след пост в ...
БНР - 23 Март 2018, 19:21
Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 години, съобщава „Комерсант“.
- 23 Март 2018, 18:02
Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 го...
БНР - 23 Март 2018, 17:00
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.