Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Сделките с оръжие в света се увеличават в последните години Dir.bg
Бум на търговията с оръжия в света
Красимир Тодоров - 13 март 2018, 14:06
В последно време наблюдаваме много ясна тенденция за нарастване на сделките с оръжия от всякакъв вид.
 Като цяло, се наблюдава увеличаване на международната търговия с оръжия както от страна на страните износителки, така и от страна на вносителките на въоръжение.

Това каза д-р Од Флоран, директор на програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира пред телевизия "Блумбърг". Тази тенденция се влияе от 3 основни фактора, смята експертът.

Първият и най-важен са бушуващите военни конфликти, засилващи неимоверно търсенето на оръжие. Вторият е свързан с решението на много държави да модернизират остарялото си въоръжение, а третият се формира от  тези държави, които продължават да развиват военно-промишления си комплекс, което респективно води до увеличаване на международния трансфер на въоръжение.

Акцент бе поставен и върху бъдещето на НАТО. По думите на Флоран Северноатлантическият алианс не е застрашен, въпреки текущото напрежение между САЩ и останалите държави-членки.

„От самото създаване на алианса периодично е имало дадени неразбирателства, но не смятам, че в момента има някаква реална заплаха. Чл. 5 от Вашингтонския договор, който гарантира групова защита на страна-член на НАТО в случай на външна агресия, е гаранция, че алиансът ще остане непокътнат дори и с оглед на евентуална заплаха от страни като Русия“, завърши Флоран.


Още от Бизнес
Поскъпване на тока за бита ще поискат електроенергийните дружества на EVN, които снабдяват Югоизточна България. От компанията...
БНР - 20 Март 2018, 18:57
Голяма част от държавните фирми не са в добро финансово състояние, но това не е от днес или вчера, а от много време...
БНР - 20 Март 2018, 18:27
Идеята за “Турски поток“ наистина беше блъф и когато твърдяхме това, много хора в България, наши опоненти, обясняваха, че т...
БНР - 20 Март 2018, 18:04
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.