Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Протест на пенсионери Bulphoto
Кога ще рухне пенсионната система
Красимир Тодоров - 13 март 2018, 07:50
В момента, в който се стигне до това един работещ да издържа един пенсионер, системата на държавното обществено осигуряване ще рухне.
Това каза Георги Вулджев от ЕКИП пред телевизия „Блумбърг“.  

„Осигуровките на практика са данък, който всеки един работещ българин плаща, защото парите, които отиват в първия, държавен пенсионен фонд на нашата система, не стигат да покрият дори и наполовина разходите за настоящите пенсии“, каза Вулджев.

Според него, начинът, по който е устроена настоящата система е, че работещите плащат пенсиите на пенсионерите. Това не са пари, които спестявате, а пари, които давате на настоящите пенсионери и разчитате, че в бъдеще ще има достатъчно работещи, които политиците ще могат да вземат, за да дават на пенсионерите.

„Няма как в младите хора, бъдещи пенсионери, да имат стабилни пенсии, след като още сега има дефицити в системата“, категоричен бе гостът.

Според него, разходите в държавният пенсионен фонд са двойно по-високи от приходите и този дефицит ще се увеличава, защото такива са демографските тенденции.   За последното десетилетие този дефицит се е увеличил с 262%.

"НСИ прогнозира, че българското население ще продължава да застарява през идните десетилетия, което означава, че броят на пенсионерите ще става все по-висок, а броя на работещите - все по-малък. Така дефицитът във фонда ще продължава да расте", каза Вулджев. 


Още от Институции
Доналд Тръмп заплаши с вето финансовия закон на стойност $1,3 трилн., приет от Конгреса, защото не включвал компромис за имиграцията и граничната...
- 23 Март 2018, 16:38
Нужните са промени при данъците за колите и за имотите на физическите лица.
- 23 Март 2018, 15:09
Един на всеки петима в Гърция е с неплатени данъци, а спрямо 700 хиляди данъкоплатци в близките дни ще бъдат предприети принудителни мерки, като...
- 23 Март 2018, 10:07
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.