Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Доналд Тръмп допусна отмяна на митата за ЕС, Брюксел трябва да има стратегия в търговските отношения БТА
Търговска война САЩ-ЕС. Какво следва?
Красимир Тодоров - 13 март 2018, 07:04
Вероятността Европейският съюз да пострада при издигане на някакви търговски барикади от страна на САЩ е много голяма.
 Това каза в студиото на телевизия "България он ер" политическият анализатор Емил Георгиев. Той коментира ситуацията и повишените мита, които американският президент Доналд Тръмп наложи за стомана и алуминий на различни страни, а също и на Европейския съюз.

Новите правила обаче не важат за всички. Сред страните, които няма да са засегнати от по-високите налози, са Австралия, Мексико и Канада. Тръмп заяви, че ще спести на ЕС митата върху стоманата и алуминия, но поиска от Европа да се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки.

Според Георгиев европейските лидери трябва да отговорят на Тръмп с икономически либерализъм.

"Това са ни най-важните партньори и трябва да имаме стратегия", обясни експертът.

Финансистът Преслав Райков посочи, че Европейският съюз трябва да се пази и да не отговаря на САЩ с вдигането на митата за американски стоки.

"Тази стагнация не идва от глобализацията, тя идва от технологичния напредък в икономиката. Идва от това, че много индустрии просто остаряват", обясни Райков. 

Финансистът подчерта, че американският президент трябва да се съсредоточи върху по-балансирани политики, защото протекционизмът не води до нищо добро.

Гостите се обединиха около мнението, че единственото нещо, което ликвидира бедността и води до богатство в световен мащаб е свободният обмен и търговия. "Ако нещо друго доказано е довело до бедност, то е протекционизмът и издигането на бариери", категоричен беше Емил Георгиев.


Още от Бизнес
Поскъпване на тока за бита ще поискат електроенергийните дружества на EVN, които снабдяват Югоизточна България. От компанията...
БНР - 20 Март 2018, 18:57
Голяма част от държавните фирми не са в добро финансово състояние, но това не е от днес или вчера, а от много време...
БНР - 20 Март 2018, 18:27
Идеята за “Турски поток“ наистина беше блъф и когато твърдяхме това, много хора в България, наши опоненти, обясняваха, че т...
БНР - 20 Март 2018, 18:04
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.