Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че тази сума е била договорена с двете централи още през 2015-2016 г., съобщи БТА.

Петкова се надява да не се стигне до подобен сценарий, в който България и НЕК да плащат неустойки. По думите й са предприети всички необходими мерки и действия, така че този процес да бъде осигурен от правна гледна точка и от гледна точка на икономическите анализи, за да се стигне до взаимноизгодно и за двете страни решение.

Тя посочи, че не може да прогнозира точно в какви срокове ще приключи тази процедура, защото се води в ЕК. Теменужка Петкова припомни, че сигналът, който е подаден в края на 2013 година от бившата ДКЕВР, съдържа съмнения за предоставяне на нерегламентирана държавна помощ, свързана с дългосрочните договори с двете американски централи.

Тя обясни, че ако ЕК се произнесе по сигнала и каже, че е налице такава държавна помощ, то тогава процедурата предвижда тази помощ да бъде възстановена от този, който я е предоставил неправомерно. Ако това се случи, може да заведе регресивен иск, срещу тези, които са я получили.  

Енергийният министър отбеляза, че в момента България се стреми да бъде разработена методика, която ЕК трябва да одобри, която е свързана с това да бъдат изчислени невъзстановяемите разходи, които да се платят и възстановят на инвеститорите.

"Ако бъде постигнато съгласие, това ще даде възможност да бъдат предприети действия за прекратяване на договорите, но всичко това е хипотетично", заяви Теменужка Петкова.