Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутата от "БСП за България" Жельо Бойчев по време на днешното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Теменужка Петкова информира, че в тръжната процедура по продажбата на ЧЕЗ-България са участвали много компании, като голяма част от тях са български. По думите й цялата процедура се реализира по законодателството на чешката държава, като редът и условията се определят само от страна на Чехия и България няма как да влияе на този процес.

Енергийният министър уточни, че ЧЕЗ притежава в България най-сериозните и значимите активи в тази област и затова страната ни няма как да е безразлична към това кой ще закупи тази компания.

Министър Петкова разясни, че за да стане факт тази сделка в България, трябва да се произнесат Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Министърът на енергетиката отбеляза, че независимо кой ще закупи компанията за България, е важно да се гарантират сигурността и качеството на доставките на електроенергия.