Това каза Маргарита Попова, вицепрезидент /2012-207 г./ и заместник-председател на Българската стопанска камара на форум в НДК "Университети - бизнес", който е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Придобитото образование и квалификации няма да важат за цял живот, а ще бъдат въведение и подготовка за прехода към учене през целия живот, заяви Попова. По думите й затова работодателите трябва да гледат по нов начин на инвестициите в образованието на работната сила. Според Маргарита Попова "интердисциплинарното образование по антикорупция е от фундаментално значение, защото злоупотребата с власт и разяждащата корупция са отрова за бъдещето на конкуренцията".

В тази връзка висшето образование и бизнесът трябва да разработят набор от обучителни, изследователски и научни дейности, които да бъдат финансово обезпечени и с тях да се изгражда нов стратегически и лидерски капитал, и да се гарантира видимост на таланта, посочи Попова.

Тя отбеляза, че отношенията висше образование-бизнес на микрониво са друг проблем, който трябва да се обсъди, тъй като според специалисти, предприемаческата среда у нас е сравнително слабо развита.

Около 93 процента от активните фирми са микропредприятия, а 6 процента от тях са малки. Фамилният бизнес е малка част от облика на българската икономика и той се развива в традиционни сектори - търговия, услуги, хотелиерство, ресторантьорство, строителство, преработваща промишленост, селско стопанство, и образованието и бизнесът дължат намирането на решения по въпроса за приемствеността на фамилния бизнес, заяви Маргарита Попова.