Европейските модни компании Ейч енд Ем (H&M) и Си енд Ей (C&A) са притеснени от създалата се ситуация. Проучване прави и технологичната фирма 3Ем (3M), съобщава Ройтерс, цитиран от БТА.

Си енд Ей приема тези твърдения много сериозно и ги разследва, заяви неин представител.

Питър Хъмфри, британски корпоративен следовател и бивш журналист, прекара 23 месеца в китайски затвор по обвинения, че е придобивал лични данни на китайски граждани и ги е продавал на клиенти като фармацевтичния гигант ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline).

В статия, публикувана във "Файненшъл таймс" миналата седмица, Хъмфри описва престоя си в затвора, включително работата, извършвана от затворниците. "Хората ни правеха части на опаковки. Разпознах известни марки - 3 Ем, Си енд Ей, Ейч енд Ем", пише той.

В статията се споменава също за затворници, произвеждащи тъкани и компоненти, но не се посочва за коя компания. Говорителка на Ейч енд Ем също обяви, че компанията проверява твърденията.

Компаниите полагат все по-големи усилия да гарантират, че във веригите им за доставки не се използват трафик и принудителен труд, но все още има възможности за подобрение, според годишния индекс, изготвян от организацията ЕкоВадис (EcoVadis).

"Да се организира производство в затвори е напълно неприемливо и сериозно нарушава регулаторната рамка, която доставчиците ни трябва да следват. Неспазването й незабавно ще доведе до окончателно прекратяване на бизнес договорите ни", заяви говорителката на Ейч енд Ем. 3Ем, която има политика, забраняваща използване на принудителен труд, също обяви, че разследва съобщенията.