Те настояват за увеличение на заплатите, предадоха световните агенции, цитиран от БТА.

Ер Франс очаква да осигури 75 процента от планираните полети, от които 50 на сто на далечни разстояния от Париж, 75 процента от полетите на средни разстояния от и до парижкото летище Шарл-де-Гол, както и 85 процента от полетите на къси разстояния, се казва в съобщението на ръководството.

Не са изключени и закъснения на полети. Почти всички синдикати от Ер Франс призоваха пилотите, кабинния и наземния персонал да стачкуват утре с искане на увеличение на заплатите на всички с 6 процента, аргументирайки се с подобряването на корпоративните резултати.

Френско-холандският авиопревозвач Ер Франс-Ка Ел ЕМ (Air France-KLM) отчете увеличение на експлоатационната печалба за 2017 година с 42 процента до 1,448 милиарда евро, от които 588 милиона евро се падат на френската страна.

Ръководството предложи проект за споразумение, предвиждащ повсеместно увеличение на заплатите - първото от 2011 година - с 1 процент, изплащано на два етапа, както и пакет индивидуални увеличения на заплащането с 1,4 на сто само за наземния персонал.

Текстът беше отхвърлен от мнозинството синдикати, но беше приложен едностранно от ръководството. За утре сутринта е насрочен митинг пред централата на авиокомпанията в Роаси край Париж, където по това време трябваше да се състои вътрешноведомствено съвещание за анализ на резултатите от 2017 година. Съвещанието обаче ще се проведе в Париж, научиха представители на служителите вчера следобед.