Въпреки че вече е изградена половината от морската част на газопровода, "Газпром" все още не е получил от Турция разрешение за сухоземна част на втората тръба, предназначена за ЕС.

Това съобщи "Ройтерс", като се позова на три източника в бранша. Засега руската компания има разрешение за изграждане по суша само на тръбата, предназначена за турската икономика с капацитет 15.75 милиарда м3 годишно. Другата тръба има разрешение единствено да излезе на турското крайбрежие.

Причината е,че Турция е поставила условие на "Газпром"-разрешение за сухоземно изграждане, срещу отстъпки от цената на природния газ. Досега идеята на руската компания бе тръбата да стигне до България и оттам през Сърбия и Унгария до Австрия и Италия.

В Белград дори нарекоха газовата връзка с България "Сръбски поток". Без разрешение от Турция, втората тръба на "Турски поток" ще бъде замразена и евентуално вкарана в действие при други обстоятелства.

Не е ясно още, кой ще е собственик на газопровода в частта му по суша, ще претендира ли Анкара за такса и каква ще е тя, както и кой ще финансира строителството.