Това препоръча като част от мерките за разрешаване на проблема финансовият експерт Мика Зайкова в интервю Фокус, по повод анализа на КНСБ с данни за увеличаване на разликата в доходите на бедните и богатите.

Тя уточни, че неравенството, не само в България, но и в света, расте. Зайкова посочи също. че от 2007 г. ООН има резолюция по този въпрос, като експертите наивно смятат, че с ръста на икономиката и подобряването на икономическите показатели, бедността ще намалее и ще се увеличава заетостта, а основната причина за неравенството е алчността.

Експертът допълни, че 1% от хората в света държат 53 % от богатството, като в България ситуацията не е различна. „При нас има една особеност - най-нисък е рейтингът на Народното събрание, защото процесите на неравенството се генерират още със законите.

В България минималната заплата се променя евентуално един път в годината, доходите и работните заплати на нашите политици, които се базират на заплатите на депутатите, растат два пъти годишно минимум", обясни тя.

Мика Зайкова допълни, че други важни фактора са инвестициите и вътрешното търсене. Според нея са нужни истински реформи в образованието и социалната политика.