С пазарна стойност от 40 млн. долара при пика на криптовалутата на 18 декември 2017 г., биткойните в момента се оценяват на около 22.8 млн. долара.

Според публикуваните днес от финландското правителство насоки, властите, които трябва да съхраняват биткоините, не могат да използват борси за търговия с виртуални валути. Вместо това те ще трябва да ги съхраняват офлайн, според документи, предоставени на Bloomberg News.

Повечето монети са конфискувани при десетки акции от 2016 г. насам, според митническата служба в Хелзинки. От там отказаха да съобщят как са съхранявали биткойните досега.

Според новите насоки, властите не могат да се отнасят с биткойна или с останалите криптовалути като със законно средство за разплащане. Това е актив, който по правило не може да бъде използван или приеман като начин за разплащане или като инвестиция, според документа на Министерството на финансите на Финландия.

Криптовалутите, иззети от финландската държава, може да бъдат конвертирани в евро. Продажбите трябва да станат основно чрез публични търгове, а не чрез търговски борси, според министерството на финансите.