Според МВФ в страната също така е необходимо да бъде въведено допълнително фискално и парично затягане. Според данните на институцията след забавянето през 2016 г. икономиката на Турция отбелязва рязко подобрение през миналата година с помощта на политика на стимули и благоприятните външни условия. „

Толкова силно бе възстановяването, че икономиката сега е изправена пред признаци за прегряване – положителна разлика в продукцията, инфлация над целите и по-голям дефицит по текущата сметка“, се казва в съобщение на мисията, цитирано от вестник Hurriyet Daily News и Инвестор.

От МВФ допълват, че това увеличава потенциалната податливост на Турция към променливите условия на глобалната икономика и подчертава необходимостта от справяне със слабостите на страната. „Макропруденционалните политики трябва да бъдат изцяло фокусирани върху поддържането на финансова стабилност и адекватни буфери.

Целенасоченото прилагане на структурни реформи ще подкрепи растежа“, съветва МВФ в позицията си. От нея става ясно също, че икономическият ръст на страната е в размер на 7% през 2017 г., което е над потенциалния. Инфлацията също е по-висока от зададените цели и се очаква да остане такава.

От МВФ уточняват също, че дефицитът по текущата сметка най-вероятно ще продължи да бъде над 5% от БВП.