Индикаторът ESI (Economic Sentiment Indicator – показател за икономическото доверие) за българската икономика отчете най-високия месечен ръст за последните близо пет години, достигайки най-високата стойност от октомври 2008 г. насам по данни на Евростат за януари, цитирани от Инвестор.

Нещо повече, всеки един от петте компонента на общия индекс (индустрия, услуги, потребители, търговия на дребно и строителство) отчете най-високата стойност от 2008 г. насам в първия месец на настоящата година, посочи екипът „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк в новия коментар от серията „Индикатор на месеца“.

Оценките на анкетираните представители на отделни сектори на икономиката вещаят ново ускоряване в ръста на БВП (Брутен вътрешен продукт), който се стабилизира на нива от около 4% на годишна база през изминалите близо три години. Тази заявка е в синхрон с прогнозата на УниКредит Булбанк за ускоряване на реалния растеж до 4,4% през 2018 г.

Вглеждане в детайла на данните за показателя на икономическото доверие показва, че стимулите за по-високия ръст на БВП, който може да се очаква в началото на 2018 г., ще дойдат от много посоки.