Енергийният експерт Георги Касчиев коментира, че изводите на учените в доклада са грешни и това може да доведе до "грешни политически решения", съобщи Инвестор.

Експертът посочи, че в САЩ има поне 6 затворени блока, тъй като производството им не е рентабилно и обясни, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще деформира енергийната система - с две огромни базови централи (мощност над 4 хил. мегавата), които нямат да имат заместващи и балансиращи мощности.

Касчиев смята още, че при положение, че има нова ядрена централа, една от двете няма да работи на пълна мощност. При положение, че това е АЕЦ "Белене", то централата няма да се изплати, тоест ще бъде нерентабилна.

В дискусията са били поканени за участие представители на БАН, но техен представител в крайна сметка не взе участие във форума.

Една от идеите на правителството е АЕЦ "Белене" да бъде реализирана като частен проект. В Европа няма ядрена мощност без държавно участие, коментира Антон Иванов.

Експертът припомни, че има поне три международни конвенции, по които България е страна, които предвиждат ангажимент на страната в подобни централи. Една от тях е Виенската конвенция, която се отнася до отговорността при ядрена щета.

Според нея държавата трябва да удовлетвори искове, ако операторите на централите нямат средства за покриване на щети. "Държавата неизбежно присъства в ядрен проект, няма друг вариант", категоричен беше той.

По време на дискусията експертите признаха, че проблем за системата ще бъде изваждането на въглищните централи. Ядрените мощности по руска технология обаче не могат да регулират своята мощност, каза Димитър Куюмджиев. Той посочи, че във Франция, където почти няма базови въглищни централи, има опит в регулирането на мощността между 30% и 100%, но за руските технологии няма такива опити.