Това се казва в цитирано от ДПА изследване на Международната агенция за възобновяема енергия.

ЕС би могъл рентабилно да увеличи на 34 процента делът на зелените енергийни източници в енергетиката си до 2030 г. вместо заложените в момента в плановете 27 процента, показват изчисления на агенцията.

В случая под зелена енергия се има предвид електричество, отопление, охлаждане или гориво от възобновяеми източници като слънцето, вятъра, водата, биомаса или геотермална енергия.

Ако ЕС използва всички опции за възобновяема енергия, той би постигнал намаляване на разходите от 25 милиарда долара годишно до 2030 г. спрямо разходите при използването на конвенционални енергийни източници, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Освен това увеличаването на дела на възобновяемите източници ще доведе до намаляване на разходите за здравеопазване благодарение на по-доброто качество на въздуха, се казва в изследването. Страните от ЕС потвърдиха през декември миналата година набелязаната си цел от 27-процентов дял на зелената енергия, докато Европейският парламент би искал съюзът да се придържа към дял от 35 процента.

Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете вчера каза, че ЕК работи по "балансиран компромис".