Той ще наследи на този пост Витор Констанцио, чийто мандат изтичат през май.

Според агенция Ройтерс това вероятно ще увеличи шансовете германец да поеме управлението на Европейската централна банка през следващата година, когато приключи мандата на Марио Драги.

Предстоящата по-късно днес дискусия на финансовите министри на 19-те държави от еврозоната е неформална, като официалното гласуване е насрочено за вторник (20-ти февруари), когато те ще трябва да избират между испанеца Луис де Гиндос и управителя на Централната банка на Ирландия Филип Лейн.

Ройтерс цитира високопоставен служител в еврозоната, участвал в подготовката на срещата, да отбелязва, че предпочитаният сценарий е този, при който няма да има официално гласуване, а новият вицепрезидент на ЕЦБ бъде избран с пълен консенсус. Ако все пак се наложи гласуване, успешният кандидат ще трябва да получи поне 14 от 19-те гласа на Еврогрупата, тъй като това ще представлява 65% от населението в рамките на еврозоната.

Икономическата комисия на Европейския парламент, която има само консултативна роля, заяви след неформално изслушване на двамата кандидати през миналата седмица, че по-добрият избор е този на Филип Лейн, но официални лица от еврозоната, до които се допита Ройтерс, смятат, че Луис де Гиндос е по-фаворизираният кандидат от Еврогрупата.