Това заявява гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос в отделни интервюта за френския в."Еко" и британския "Файненшъл таймс", цитирани от изданието Нюз.ин и БТА.

Цакалотос изказва убеденост, че Гърция ще излезе от спасителните програми през август, като допуска също и бързо преструктуриране на гръцкия дълг. Гръцкият финансов министър смята, че тревогите на европейските партньори на Гърция са неоснователни, тъй като страната може със сигурност да управлява финансите си.

Ние искаме Гърция да излезе възможно по на чисто от спасителните програми /тоест страната да не се обвързва с повече ангажименти към външни кредитори/, казва Цакалотос, като подчертава, че след излизането от рецесията миналата година икономиката на Гърция се очаква да отбележи ръст от около 2,5 на сто тази година и догодина.

Той изтъква, че новият план за икономическо развитие на Гърция, който ще бъде представен през април, ще успокои страховете, изказвани в Брюксел и Вашингтон, че правителството може да оттегли непопулярните икономически реформи, след като паднат ограниченията, наложени на страната по линия на спасителната програма.

Високопоставени представители в Брюксел и Вашингтон са разтревожени, че Гърция продължава да има нужда от превантивна кредитна линия, за да запази доверието на пазарите и инвеститорите към себе си. Евклидис Цакалотос заявява, че Европа не е особено склонна да предостави на Гърция допълнителна кредитна линия при положение, че е налице споразумение между финаннсовите министри от еврозоната от юни миналата година, че Гърция трябва да създаде един капиталов резерв от около 18 млрд. евро, за да се справи с плащанията по дълга, след като страната се оттегли от спасителните програми.

Гръцкият финансов министър е на мнение, че този капиталов резерв може да бъде създаден, а средствата за него да дойдат от последните траншове от заемите за Гърция по линия на текущата спасителна програма, а също от заеми от Европейския стабилизационен механизъм и чрез кредитиране от капиталовите пазари.