Това е като част от плана за възстановяването на страната и съживяването на икономиката след три години война срещу Ислямска държава, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Правителствената Национална инвестиционна комисия публикува списък от 157 проекта, за които ще търси средства на Международната конференция за възстановяването на Ирак, която ще се състои от днес до 14 февруари в Кувейт.

Някои от проектите са за възстановяване на разрушени съоръжения като мосулското летище, други са напълно нови инвестиции, които да укрепят икономиката и да намалят зависимостта й от петрола, каза Мудхар Салех, съветник на премиера Хайдер ал Абади.

Общата стойност е около 100 милиарда долара, уточни той пред Ройтерс.

Шестнадесет проекта са на стойност от 500 милиона долара или повече, според списъка.

Възстановяването на жилища, болници, училища, пътища, компании и телекомуникации е ключово, за да се осигури работа на младите хора, да се спре разселването и да се прекрати продължилото с десетилетия насилие.

САЩ няма да участват със средства на конференцията, но ще насърчат инвестициите от частния сектор и съюзниците си от Залива, посочиха американски и западни представители.

Американски представител в Багдад уточни, че 100 американски компании ще участват в конференцията.

Три железопътни проекта оглавяват списъка - 500-километровата линия от Багдад до Басра на стойност 13,7 милиарда долара, жп линия от Багдад до Мосул на стойност 8,65 милиарда долара и метро за 8 милиарда долара в столицата.

Ирак се отвори за чуждестранни инвестиции през 2003 година след американската инвазия, свалила от власт Саддам Хюсеин, но голяма част от инвестираните милиарди отидоха за увеличаване на добива на петрол и газ.

По думите на Салех вероятно ще бъде по-лесно да се привлекат инвестиции в петролната индустрия и селското стопанство, отколкото в другите сектори предвид големите петролни резерви на страната, наличната земя и водното богатство.