Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Александър Медведев- ”Газпром”
”Газпром”: Русия и Европа са взаимно зависими
Красимир Тодоров - 9 февруари 2018, 15:14
Европа скоро ще усети недостиг на газ и скок на цените, ако се опита да разчита на внос на американски газ, вместо да купува повече от Русия.
Това заяви днес в интервю за Ройтерс заместник-директорът на "Газпром" Александър Медведев. Предупреждението за евентуални недостатъчни доставки е отправено на фона на подготовката на "Газпром" да започне мащабни газови доставки в Китай.

Тази стъпка напомня на петролната стратегия на Русия, при която Москва стана голям доставчик на Пекин за сметка на Европа. Медведев посочи, че компанията ще може да доставя достатъчни количества както на Европа, така и на Азия, но е време Европа да реши откъде ще взима газ.

"Европа напълно е объркала сметките, приемайки, че няма да се нуждае от допълнителен газ и ако се нуждае, може да бъде доставен извън Русия", заяви Медведев, който отговаря за износа на руската компания.

Износът на руския газов гигант скочи с 8 процента миналата година до рекордните 194 милиарда кубични метра при високо търсене, но и при доста по-ниски цени, като компанията има рекорден дял в Европа - 35 процента.

Според Медведев делът може да нарасне с над 40 процента с времето, тъй като газовите нужди на Европа растат, производството в Холандия и Великобритания спада, а растежът на добива на Норвегия ще се забави след 2025 година. Американските доставки ще останат скромни, скъпи и ще бъдат главно за Азия.

"Много сериозни анализатори ще ви представят модел, според който Европа скоро ще се изправи пред недостиг на газ, а което е по-лошо - пред рязко повишаване на цените", каза Медведев. Що се отнася до призивите за намаляване на зависимостта от руския газ, трябва ли ние в Русия да говорим за прекалена зависимост от парите от един континент. Всичко това всъщност означава, че сме взаимно зависими, допълни той.

"Можем да доставяме толкова газ на Европа, колкото се нуждае, въпреки че влизаме на нов пазар в Китай. Европа обаче трябва да реши сега. Те трябва да започнат да мислят сега за това кой ще покрива допълнителното търсене след 2025 година. За съжаление няма енергиен диалог между Русия и ЕС", каза Медведев.

Той допълни, че дори "Газпром" да изгради двата нови газопровода към Европа навреме - "Северен поток-2" под Балтийско море и "Турски поток" за южната част на Европа - това няма да е достатъчно, за да се балансира повишеното търсене и свитото предлагане. Според него, втечненият природен газ няма да може да покрие недостига, американските доставки ще останат скромни, а Катар вероятно ще праща големи обеми към азиатски пазари.


Още от Бизнес
Българската икономика се развива добре и почти няма незаети работни места - така изглеждат тенденциите, очертани от после...
БНР - 20 Февруари 2018, 19:58
През първата половина на днешната американска търговия индексът на сините чипове “Дау Джоунс“ загуби близо 200 пункта от сто...
БНР - 20 Февруари 2018, 18:02
Ние се отдалечаваме от средното ниво на развитие на Европейския съюз на човек от населението...
БНР - 20 Февруари 2018, 17:55
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.