Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Волатилността на борсовите цени на българския пазар е съпоставима с другите пазари, каза Петкова Bulphoto
Министър: Борсовият ток в БГ най-евтин в ЕС
Георги Брандийски - 9 февруари 2018, 12:52
Цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските в Европейския съюз.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол, която цитира данни от статистика на ЕВРОСТАТ.

Тя даде пример, че през изминалата 2017 г. средно-претеглената цена на електрическата енергия в България е била 76, 90 лв. - т.е. 39 евро, докато в Унгария тази цена за миналата година е била 50 евро, а в Румъния 48 евро.

Петкова уточни, че трябва да се има в предвид, че цените на свободния пазар се формират така, както се формират цените на всяка една друга стока, което става в резултат от търсенето и предлагането.

Министърът на енергетиката добави, че волатилността на борсовите цени на българския пазар е съпоставима с другите пазари, като дори е по-ниска от волатилността в някой страни с много по-развит пазар и борси като Румъния и Унгария. Това е показал анализ за стандартните отклонения на среднодневните цени на борсовите пазари "ден напред" в България, Гърция, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Румъния, Чехия и Сърбия.

Министър Петкова поясни, че цената на битовите потребители на регулирания пазар, където се намират и небитовите потребители, които са присъединени към мрежите ниско напрежение, то тя се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране по ясна методика и правила, като цената е такава, каквато я определи регулаторът за съответния ценови период.

Енергийният министър допълни, че основните производители и доставчици на електрическа енергия на регулирания и на свободния пазар в България са дъщерните дружества на Българския енергиен холдинг - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица - Изток - 2" и Националната електрическа компания. Теменужка Петкова информира още, че българският електроенергиен пазар съответства пазарните тенденции в региона. По думите й интегрирането на българския пазар към европейския е в ход и нивото на обединяване ще се задълбочава, което ще доведе до частично конвергиране на цените в България с тези на съседните държави.


Още от Бизнес
Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на “Булгартрансгаз“.
- 24 Февруари 2018, 16:02
През 2018 г. ще е готов тунелът при обхода на Габрово, започва работа по тунели под Шипка и прохода Петрохан, 8 тунела по АМ "Струма", 6...
- 24 Февруари 2018, 13:15
Европейската централна банка определя третата по големина банка в Латвия  - ABLV като “фалираща“ или “твърде вероятно да фалира“....
БНР - 24 Февруари 2018, 13:00
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.