Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
България е не е само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната, смята Румен Гечев БТА
Гечев: И МВФ ни каза, първи сме по корупция
Георги Брандийски - 8 февруари 2018, 10:50
България е първа по корупция според изследване на МВФ за 31 страни от Европа. В него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция с дял от 29,6% от БВП.

Това каза пред БНТ Румен Гечев, депутат от БСП за България, цитиран от пресцентъра на партията. По думите му средното ниво за ЕС е 15%.

Той коментира изследването на Международния валутен фонд, което обхваща 158 държави и сочи, че средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29,6%, като преди нас от европейските държави е единствено Румъния с 30,1%. Гечев показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година, според което България е не е само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната.

Депутатът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари са 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса. По отношение на заловения тютюн данните в митническия доклад са идентични.

„През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г., каза той. Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е номер едно по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него, каза Гечев.

Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари. „В доклада пише, че цените на суровия петрол за 2017 г. са повишени с 23,4% спрямо предходната”, посочи той и поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години са почти едни и същи.

Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИС, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това кой е влизал в нея.


Още от Институции
КЗК прие становище по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) за оценка на съответствието с правилата на конкуренцията в Закона за енергетиката.
- 23 Февруари 2018, 18:00
Инфлацията в България през януари 2018 година е била малко под средното ниво за ЕС - 1,3%, забавяйки се спрямо предишния месец, когато е била 1,8%
- 23 Февруари 2018, 14:38
Еврозоната представлява важна цел за България и приоритетите на икономическата политика, която води България, са важни заради подготовката за...
- 23 Февруари 2018, 13:30
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.