Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
50 кредитни институции все още водят разговори с ЕЦБ за лиценз в ЕС
8 банки от UK вече подали молби за лиценз в ЕС
Георги Брандийски - 7 февруари 2018, 16:52
Банките, които искат да се преместят в еврозоната след излизането на Великобритания от ЕС, трябва вече да са започнали да подават заявления за лицензи
Това посочи Сабине Лаутеншлагер, която е заместник - председател на Европейската централна банка, съобщава “Уолстрийт Джърнъл“, цитиран от БНР.

Г-жа Лаутеншлагер заяви, че вече осем банки са подали официално молби за лиценз, а повече от 50 други кредитни институции водят разговори с ЕЦБ. Тя предупреди, че банките, които все още не са направили това, ще трябва да подадат заявление за получаване на лиценз от ЕЦБ до края на второто тримесечие на настоящата година.

Трябва да се има предвид, че предоставянето на подобен банков лиценз ще отнеме около година, а Великобритания официално ще напусне ЕС в края на март 2019-а година.

На днешната пресконференция Сабине Лаутеншлагер каза, че докато все ще има дискусии за т.нар. “преходен период“, банките ще трябва да продължават да се подготвят за всякакъв възможен изход на преговорите между Великобритания и ЕС, включително и за опасността от “твърд Брекзит“.

Тя също така отбеляза, че ако преговорите за преходния период се развиват в правилната посока, ние от ЕЦБ можем да обсъдим с банките, дали да не предоставим повече време за изпълнение на плановете им за преместване.

Сабине Лаутеншлагер обаче предупреди, че ЕЦБ няма да толерира създаването на каквито и да били “кухи“ финансови фирми и че банки, желаещи да придобият лиценз, ще трябва да разполагат с достатъчно възможности на местна почва в области, включващи търговия, хеджиране и управление на риска.


Още от Банкови
Заплахата от нови санкции на САЩ срещу хората от "Списъка на Кремъл" върнаха в Русия около 5 милиарда долара.
- 20 Февруари 2018, 14:45
За януари – декември 2017 г. текущата и капиталовата сметка е положителна и възлиза на 2504 млн. евро (4.9% от БВП2).
- 19 Февруари 2018, 15:24
ЕЦБ спря всички плащания на латвийската банка ABLV Bank, след обвинения от САЩ за нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея
- 19 Февруари 2018, 10:42
Всички от Банкови
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.