Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи БТА
Борисов похвали икономическите ни отношения с Турция
Георги Брандийски - 7 февруари 2018, 14:08
Турските инвестиции у нас за периода януари-септември 2017 г. възлизат на 58,8 млн. евро. За първите девет месеца на миналата година стокообменът е с ръст 17.4%
Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи обсъдиха на среща в София състоянието на икономическото партньорство между двете страни и възможностите за разширяването му, съобщи пресслужбата на кабинета.

В разговора са били отбелязани отличните контакти в различни икономически сектори и е било посочено, че ползотворните добросъседски отношения между България и Турция допринасят за повишаване на двустранния стокообмен и засилване на търговско-икономическото партньорство.

Пример за това са турските инвестиции у нас, които за периода януари-септември 2017 г. възлизат на 58,8 млн. евро. За първите девет месеца на миналата година се наблюдава ръст и на стокообмена с Турция със 17, 4 процента, посочиха от МС.

Българският премиер и турският министър са отбелязали, че потенциалът за развитие на търговско-икономическото сътрудничество и инвестиции далеч не е изчерпан. На срещата е било посочено, че интересът на турските фирми у нас е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура.

Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. По време на разговора е било констатирано, че съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части - сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство. Двете страни ще продължат да работят съвместно и по изграждането на смесени предприятия, допълниха от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов и Нихат Зейбекчи са обсъдили и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката. Турският министър на икономиката е подчертал, че енергийните политики на двете страни имат стратегическо значение както в двустранен план, така и за цяла Европа.

В разговора е била посочена важността за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна, като важна роля в това отношение има изграждането на междусистемна газова връзка.


Още от Бизнес
Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на “Булгартрансгаз“.
- 24 Февруари 2018, 16:02
През 2018 г. ще е готов тунелът при обхода на Габрово, започва работа по тунели под Шипка и прохода Петрохан, 8 тунела по АМ "Струма", 6...
- 24 Февруари 2018, 13:15
Европейската централна банка определя третата по големина банка в Латвия  - ABLV като “фалираща“ или “твърде вероятно да фалира“....
БНР - 24 Февруари 2018, 13:00
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.