Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Групи като китайските Facebook и Amazon, и китайските Alibaba и Tencent ще „заменят много банки“ Shutterstock
Банки искат същите регулации и за IT гиганти
Георги Брандийски - 5 февруари 2018, 16:48
Навлизането на големите технологични компании застрашава финансовата стабилност.

Големите американски и китайски технологични групи трябва да бъдат обект на същата регулация, под която оперират банките, посочи президента на испанската банка BBVA Франциско Гонзалез, цитиран от Financial Times и БТА.

Новата регулация в Европейския съюз, която предвижда банките да осигуряват достъп до сметките на клиенти, когато това е необходимо, остави банкерите със сериозни притеснения относно възможността банките да загубят част от бизнеса си за сметка на технологичните компании.

По думите на Гонзалез, групи като китайските Facebook и Amazon, и китайските Alibaba и Tencent ще „заменят много банки“. Той призовава международни организации като Г-20 да предприемат действия, посочвайки, че „властите трябва да наложат ред сред тази голяма промяна“, която може да „подложи на риск финансовата стабилност“.

Банките са изправени пред неравна битка с технологичните компании, тъй като финансовите институции трябва да се съобразяват с регулация. „Ако се нуждая от капитал за да отпускам заеми, тогава нека има еднакви правила за всички – за интернет гигантите също“, казва Гонзалез.

Технологичните компании са удвоили предлагането на финансови услуги през последната година, което демонстрира сериозните им намерения за навлизане в сектора. Amazon осигурява платежни услуги и заеми предназначени за търговците използващи платформата. От своя страна Facebook вече си осигури лиценз за електронни пари в Ирландия. Alibaba и Tencent пък са доминанти на китайския пазар за електронно разплащане, като обработват трансакции за 5.5 трилиона долара годишно.

Ралф Хамерс, изпълнителен директор на холандската банка ING, посочва, че новата банкова регулация отваря вратата за навлизане на пазара на големите технологични фирми. „Това е заплаха за банките, тъй като те има доста повече пари за харчене“, казва той. Според него, технологичните компании нямат данни единствено за това, което купуват потребителите и ако успеят да затворят кръга, то огромна сила ще се концентрира в тях.

Големите технологични компании попадат под множество критики в последно време – от вмешателство в изборите за президент в САЩ, до публикуването на екстремно съдържание.

„Определено има нагласа, че тези групи трябва да имат повече отговорности относно съдържанието, услугите и данните, които имат за хората“, казва Брус Карни-Браун, президент на Lloyds’ of London.


Още от Банкови
Заплахата от нови санкции на САЩ срещу хората от "Списъка на Кремъл" върнаха в Русия около 5 милиарда долара.
- 20 Февруари 2018, 14:45
За януари – декември 2017 г. текущата и капиталовата сметка е положителна и възлиза на 2504 млн. евро (4.9% от БВП2).
- 19 Февруари 2018, 15:24
ЕЦБ спря всички плащания на латвийската банка ABLV Bank, след обвинения от САЩ за нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея
- 19 Февруари 2018, 10:42
Всички от Банкови
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.