Не могат да чакат изтичането на двегодишния срок. Това каза директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова пред БНТ. Причината е, че регистърът вече ще се води от Агенцията, а не от окръжните съдилища.

"Те трябва да получат удостоверение за актуално състояние от Окръжния съд, което трябва да бъде представяно в Агенцията по вписванията и ще стартира процедура по сканиране на делата, които отново ще ги правят наши служители в окръжните съдилища. И тази информация ще се налива в регистрира", поясни Даскалова.

Тя допълни, че Агенцията по вписванията е успяла да се справи за много кратък да организира всичко и технически, и нормативно, за да може регистърът да стартира от 1-ви януари 2018 година.

От началото на следващата годината Агенцията по вписванията трябва да осигури още нови както на гише, така и по електронен път услуги. Сред тях са вписванията и справките за сдружения и фондации и клонове на чуждестранни и юридически лица с нестопанска цел, издаването на удостоверения и преписи от търговския регистър, както и пререгистрацията на народните читалища. Очаква се това да намали опашките пред гишетата.