Няма господстващо положение на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" на пазара у нас. Тази позиция ще защитава страната ни пред Европейския съд.

Парламентът задължи министъра на енергетиката да предприеме всички мерки в защита на националния интерес по дело на ЕК срещу страната, а ресорният вицепремиер да контролира дали министърът изпълнява решението, съобщи пред журналисти в парламента зам.-председателят на енергийната комисия Таско Ерменков.

Парламентът заседава при закрити врата, след като Ерменков и Жельо Бойчев внесоха извънредна точка в дневния ред, свързана с делото на Европейската комисия (ЕК) срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар от страна на дъщерните му държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". До делото се стигна след сигнал на "Овергаз" в Брюксел.

Повод за днешното спешно разглеждане на казуса е, че на 9 ноември енергийният министър Теменужка Петкова е информирала парламентарната комисия по енергетика, че ЕК е отхвърлила направените от българска страната предложения за поемане на ангажименти и възнамерява да приключи делото със забранително решение, като наложи финансова санкция.

Парламентарното заседанието днес бе закрито заради цифрите, изложени по време на това заседание, и проблемите, които са свързани с национална сигурност.

По думите на Ерменков народните представители с пълно единодушие са гласували в подкрепа на приключването на делото без признаване на нарушенията, за които се твърди, и без поемане на отговорност за тях, включително относно евентуална финансова санкция.

"Не се съгласихме да признаем вина, така че няма да произлязат никакви щети", категоричен беше Ерменков.

Той подчерта, че от 179 депутати в залата 179 са подкрепили решението и това е доказателство, че, когато има политическа воля и интересът на държавата е на първо място, се постига консенсус.

"Защитаваме национален интерес, защитаваме суверенитет и се опитваме да бъдем в полза на държавата", обясни зам.-председателят на енергийната комисия.

Той уточни, че, докато няма окончателно решение, България има ходове и перспектива да не се допускат излишни разходи на финансови средства.

По думите му ЕК решава дали ще има глоба и като излезе това решение, то ще бъде публично.

Делото срещу страната ни бе заведено през април 2012 година по сигнал на  "Овъргаз", заради отказан достъп до газопреносната ни мрежа. Година по-рано частното енергийно дружество внесе жалба в ДКЕВР срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до природното газохранилище „Чирен”. През есента Брюксел направи внезапна проверка на газовия пазар у нас, която обхвана ревизии на четири компании - БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и частната "Овергаз".

На следващата година започна делото срещу България. Европейската комисия настоя страната ни да продаде част от газовия си оператор "Булгартрансгаз", за да се увеличи конкуренцията на пазара. Това беше условие да се прекрати делото срещу Българския енергиен холдинг и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за злоупотреба с монополно положение, което можеше да струва на България санкция от 300 млн. евро.