Това бе договорено по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с изпълнителния директор нa Баварския регионален съюз на германските производители на машини и съоръжения Елгар Щрауб, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Съюзът на производителите на машини и съоръжения обединява над 3 200 предимно средни предприятия от индустрията на инвестиционните стоки, с което е най-големият индустриален съюз в Европа.

Той представлява общите икономически, технически и научни интереси на машиностроенето, особено по отношение на национални и международни организации, институции и икономически кръгове.

В сектора работят над 1 милион души и с годишен оборот от 220 млрд. евро това е един от водещите отрасли в икономиката на Германия.

По време на срещата заместник-министър Манолев е представил мерките за насърчаване на инвестициите и е акцентирал на потенциала, който могат да предложат индустриалните зони на територията на страната.

По думите му към момента над 930 баварски фирми с общо 256 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България.

България и Бавария да си партнират при разработването на стратегия за дигитализация на българската икономика, са се договорили заместник-министър Александър Манолев и президента и научен изпълнителен директор на Центъра за дигитализация на Бавария проф. д-р Манфред Брой.

По време на срещата заместник-министър Манолев е представил и възможностите, които може да предложи София Тех Парк и е поканил представители на Центъра да го посетят на място и да се проучат възможностите за дългосрочно сътрудничество, включително организиране на обучения и уъркшоп събития.