Създадената база данни през 2011 г. за банковите трансакции ще бъде разширена и в нея ще бъдат включвани данни за наемателите на касети в трезорите, както и от фирми за парични преводи в брой като Уестърн юниън (Western Union), съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Предвижда се също в базата да бъдат вписвани данни от застрахователните агенции.

Базата данни ще бъде съхранявана в Белгийската централна банка и до нея ще имат достъп служители на министерствата на правосъдието и на финансите. Целта на промените е да бъде допълнително улеснена борбата с прането на пари и финансирането на тероризма.

Разследванията на атентатите в Париж и Брюксел в последните години показаха, че терористите са осигурявали дейността си с потребителски кредити или с парични преводи от чужбина.

Една от използваните системи, спомената от следователите, дори не съществува в правния мир. Системата "Хауала" (Hawala) действа в мюсюлманския свят и при нея няма действителен превод на пари.

Достатъчно е агент в една държава, при когото е отишъл клиент, да се обади на друг агент другаде по света, където клиентът иска да преведе сума. На основата на доверието двамата агенти си отбелязват кой на кого какво дължи, без данните да преминават през международната финансова система, подложена на наблюдение.

Представителство на "Хауала" може да бъде всяка бакалия, без това да е ясно за непосветените.