Въпросните дружества са с регистрация в областите Бургас, Сливен и Ямбол. Това съобщиха от пресслужбата на НАП-Бургас.

Говорителят й Христо Узунов каза, че контролната кампания на НАП е продължила малко повече от два месеца спрямо компании, които са били посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой.

От приходното ведомство в морския град коментираха на база резултатите от проверките, че стотиците милиони левове, които са били вписани във финансовите отчети, са нереалност.

На десетки други фирми са били изпратени предупредителни писма, в резултат, на което значителна част от компаниите са коригирали финансовите си резултати за миналата година.

Повече от 150 милиона лева вече не са налични в касите на фирми от Бургас, Ямбол и Сливен. В национален мащаб сумата е 3 милиарда лева.

До момента фирмите в страната са декларирали повече от 200 милиона лева като скрито разпределение на печалба, а над 130 милиона лева са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите, заяви Узунов.

Той информира, че до края на тази година всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни без да му бъде възлагана проверка или ревизия.

През следващата година обаче на дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства и, при необходимост, проверки или ревизии.