Канадският оператор ТрансКанада (TransCanada Corp.) обяви снощи, че временно е спрял подаването по петролопровода си "Кийстоун" (Keystone) между Канада и САЩ, след като е установен спад в налягането в резултат на теч, предадоха световните агенции.

Около 210 000 галона или 5000 барела петрол са изтекли от тръбата в четвъртък призори (местно време) в североизточната част на американския щат Южна Дакота по неизвестна причина, според съобщение на компанията и местните регулаторни власти, цитирано от Асошиейтед прес и Франс прес.

Екипи са затворили тръбопровода и са задействали процедури за спешно реагиране след откриване на теча южно от помпената станция в окръг Маршал. Причината за аварията се разследва.

Петролопроводът е с дължина 4324 км и се простира между канадската провинция Алберта и терминала в Кушинг, Оклахома, и в Патока, Илинойс, уточни АФП.

През пролетта президента Доналд Тръмп даде зелена светлина на строителството на спорния петролопровод "Кийстоун Екс Ел" (Keystone XL), на който предшественикът му Барак Обама бе наложил вето.

С "Кийстоун Екс Ел" целта на ТрансКанада е да увеличи над два пъти дебита спрямо сегашния до 830 000 барела на ден и да свърже по-пряко петролните обекти в Алберта с Тексас, припомня АФП