Това коментира пред Ройтерс водещият регионален анализатор от международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings) Карен Вартапетов.

Той допълни, че приемането във валутно-курсовия механизъм на еврозоната, което предхожда присъединяването към единната европейска валута, би довело до вдигане на рейтинга.

През последните дни редица икономисти в България предупредиха за дисбаланси в икономиката ни. Според тях доходите растат много по-бързо от производителността, а икономиката прегрява. За това говори и ниския ръст на безработицата.

През юни Стандард енд Пуърс повиши перспективата на оценката си за България до положителна, посочвайки, че шансовете това да стане и със самия рейтинг догодина са едно към три, ако се запази силният растеж и София вземе мерки да продължи намаляването на лошите кредити в банките. Агенцията дава оценка BB+ (лат. букви) на България, което е една степен под инвестиционното равнище и е по-ниска, отколкото рейтингите на конкурентните агенции Мудис (Moody's) и Фич (Fitch).

Обновяването на рейтинга на страната ни се очаква на 1 декември. България се движи в съответствие с общата тенденция - на изключително силно циклично възстановяване в региона, каза вчера Вартапетов. В случая с България този растеж не генерира дисбаланси като например дефицит по текущата сметка или балон на недвижимото имущество. Ето така България е различна, допълни той.

По думите му предизвикателствата пред малката и отворена икономика на страната са дългосрочни, свързани с повишаване на ниските равнища на богатство и подобряване на ефективността на българските институции. Това, което прави България, наподобява много написаното в учебниците. Не това виждаме в други страни, където фискалната политика в Централна и Източна Европа е много про-циклична, каза Вартапетов, цитирайки Румъния, Унгария и Полша.

Според него ключово за България ще бъде да използва това циклично подобрение най-вече, за да се справи с дългосрочните ограничения