Състоянието на Хуей Ка Ян е нараснало с 32 милиарда долара за изминалата година благодарение на скока от 469 процента на цените на акциите на листваната му компания Чайна евъргранде (China Evergrande Group), съобщават ДПА и БТА

Печалбата на строителната група е нараснала 9 пъти през първото полугодие.
Компанията от Гуанджоу обаче привлече вниманието с огромните си дългове, точно когато китайското правителство се опитва да ограничи дълговете в частния сектор, които заплашват да спънат икономиката.

Общото състояние на Хуей Ка Ян тази година възлиза на 42,5 милиарда долара - равнище на богатство, което никога не е било достигано в Китай.

Друг магнат от строителния сектор, Ванда Ван Цзянли, е минал от челната позиция на четвърто място със състояние, възлизащо на 25,2 милиарда долара, след като корпорация му Далян Ванда (Dalian Wanda) премина през сериозно преструктуриране тази година.

Над него са двама от собствениците на китайските гиганти в интернет сектора - "Пони" Ма Хуатън Тенсент, собственик на (Tencent Holdings Ltd), с богатство от 39 милиарда долара и Джак Ма, собственик на компанията за онлайн търговия Алибаба (Alibaba), с богатство на стойност 38,6 милиарда долара.

Както и Джак Ма, петият по богатство китаец Ван Вей също е натрупал състоянието си в сектора на търговията. Ван Вей е основател на компанията за доставки на пратки Ес Еф Експрес ( SF Express), известна като китайския ФедЕкс (FedEx), като богатството му се оценява на 22,3 милиарда долара.

Сред първите десетима китайски богаташи има само една жена. Това е Ян Хуейян, която е мажоритарен собственик в инвестиращата в строителство компания Кънтри гардън холдингс (Country Garden Holdings). Тя е на шесто място с богатство от 20,7 милиарда долара.

Общото богатство на 400-те най-богати китайци (включително семейства) е скочило до 1,2 трилиона долара до към края на октомври, което е растеж с 26 процента спрямо година по-рано, изпреварвайки значително растежа на композитния индекс на шанхайската борса, който е 13 на сто, отбелязва на сайта си "Форбс".