Гърция пристъпи за пореден път към по-нататъшно разхлабване на капиталовите ограничения, които ще са в сила занапред съгласно обнародвано в държавен вестник решение на финансовото министерство на сраната.

Целта на новите облекчения е по-бързо обслужване на физическите и юридическите лица и фирми, съобщават гръцките издания днес, цитирани от БТА.

С тях се разрешава гърците да могат да теглят до 100 вместо до 50 на сто, както бе досега, от паричните суми, постъпили от чужбина.

Промени се предвиждат и по отношение на фирмените сделки, като сумите по тях са завишени двойно.

Също така занапред физически лица, които досега са нямали банкови сметки, вече имат право да откриват такива.

Капиталовите ограничения в Гърция бяха наложени в края на юни 2015 г. с надеждата, че вложителите ще върнат част от парите, които са изтеглили. За да предотвратят банкова криза, гръцките власти наложиха строги ограничения върху сумите, които вложителите с депозити могат да теглят всяка седмица.

Сегашното решение за допълнително разхлабване на контрола идва, след като Атина е на път да се договори с кредиторите по отпускането на следващ транш от финансовата помощ и след като Гърция направи пробно излизане на капиталовите пазари.