Това пише чешкото издание Hospodarske Novini, цитирано от Инвестор. Според информацията на изданието преговорите са почти на финалната права.

До последния етап от преговорите са достигнали Future Energy, чешкият бизнесмен Яромир Тесар и неговата Energo Pro, както и българският бизнесмен Христо Ковачки. В момента разговори се водят с няколко кандидати, коментират официално от CEZ Group, допълва чешкото издание.

На този етап цената не е ясна, но неофициално се говори за сделка в рамките на 8 млрд. крони (почти 313 млн. евро).

По-рано от CEZ официално потвърдиха интереса на инвеститори, но не са коментирали участниците.

Представителят на компанията в България Карел Крал коментира, че разговорите се водят в Прага и няма информация за хода на преговорите. Той обаче заяви, че ако се стигне до продажба, ще бъде избран сериозен инвеститор. CEZ Group от пролетта търси продавач на българското си звено.

В активите освен ЧЕЗ Разпределение са още и електроснабдителното дружество ЧЕЗ Електро и търговското дружество ЧЕЗ Трейд. Компанията притежава още и няколко зелени централи на територията на страната.

Преди седмица чешката компания продаде ТЕЦ Варна на варненската компания "Сигда", зад която стои бившият министър на транспорта Данаил Папазов. Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. На този етап няма яснота какви са плановете на купувача на централата за бъдещето й развитие.