Изказването и бе във връзка с изтеклата нова информация за укривани в чужбина огромни активи от световни лидери ("Парадайз пейпърс"), предаде ДПА, цитиран от БТА.

"Богатият елит избягва (данъци), докато нашите данъкоплатци финансират полицията", каза Андерсон пред шведската телевизия Ес Ве Те. "Виждаме глобален, финансов елит, който изглежда влага много време и енергия и пари, за да не плаща данъци", добави тя.

"Опасно е, защото така се подкопава доверието в нашите общества. Не на последно място Швеция и шведският модел, който зависи от всички, които допринасят, но и се възползват", отбеляза министърката социалдемократ. Телевизия Ес Ве

Те бе една от медиите, анализирали огромната находка от документи, получени от германския в. "Зюддойче цайтунг" и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

В разкритията се споменава изтъкнатият шведски бизнесмен Лейф Остлинг, който е бивш главен изпълнителен директор на производителя на камиони Скания (Scania), собственост на германската група Фолксваген (Volkswagen).

В интервю за разследващо предаване на телевизията снощи Остлинг се защити, отричайки да има активи в нискоданъчните убежища Люксембург и Малта.