Към момента се обсъждат фондът да действа за малки и средни предприятия. Бюджетът на фонда ще е около 200 млн. евро.

Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов след края на първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни.

Министър Караниколов и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто са съпредседатели на комисията. Караниколов информира, че в началото на следващата седмица директорите на двете банки ще започнат разговори по темата за фонда.

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто уточни, че Ексимбанк Унгария открива рамков кредит от 510 млн. евро за стартиращи компании в България и Унгария, като сред сферите на сътрудничество той посочи земеделието и туризма.

Министър Караниколов поясни, че идеята е постепенно да бъде достигнат максималният размер на сумата по бъдещия фонд. Унгарският министър отбеляза, че миналата година стокообменът между двете страни е бил 1,3 млрд. евро, а за първите осем месеца на тази година той надхвърля 1 млрд. евро с тенденция в значителна степен да нарасне.