Това е изводът от експертен доклад, публикуван от Европейската централна банка (ЕЦБ) в понеделник – само няколко дни след като от институцията обявиха, че удължават програмата за стимули, но със свит наполовина обем, поне до края на септември 2018 г., съобщава БТА.

Някои банки във валутния съюз казват, че запазването на рентабилността при толкова ниски лихви е невъзможно, което прави усилията на ЕЦБ за стимулиране на икономическата активност контрапродуктивни, тъй като евтините пари не достигат до реалната икономика.

„Макар че поддържането на лихвите ниски за дълго време може да има негативни последици върху рентабилността на банките, значителни отрицателни ефекти се материализират едва след дълъг период от време и се компенсират от подобрения в макроикономическите условия, свързани именно с ниските лихви“, пише в доклада, цитиран от Ройтерс.

Икономиката на еворозоната се разширява вече 18-о поредно тримесечие, което е най-добрата серия от глобалната финансова криза насам. Голяма част от това възстановяване се дължи именно на евтините пари от ЕЦБ, включително на това, че депозитната лихва е на отрицателна територия от 2014 г. „Ако макроикономическите перспективи останат без промяна, негативните последици върху рентабилността на банките може да станат значителни след 5 години, но икономическата експанзия отлага настъпването на този момент“, пише още в доклада на експертите.

„За първите пет години изменението на БВП компенсира повече от достатъчно негативното влияние върху рентабилността, свързано с ниските лихви продължителен период от време“, посочват авторите за оптимистичния сценарий. „След това ще отнеме около 10 години, за да се понижи рентабилността с 25%“, се казва още в текста.

Възвръщаемостта на собствения капитал (ROE – Return on Equity) на най-големите европейски банки под контрола на ЕЦБ се повиши до 7,10% през второто тримесечие спрямо 5,36% година по-рано, припомня Ройтерс. След заседанието си миналата седмица от ЕЦБ сигнализираха, че лихвите ще останат на сегашните ниски нива продължителен период от време, включително след прекратяване на програмата за изкупуване на облигации.

Според пазарите лихвите в еврозоната може да бъдат повишени най-рано в края на 2019 г. Авторите на актуалния доклад на практика подкрепят аргумента на ЕЦБ, като посочват, че акциите на банките са поскъпвали след всяко изявление за още облекчения от страна на банката, което предполага подобрени очаквания и положително влияние върху кредитния им риск.