Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Според него, ако имаше оферти от другите две дружества, цената щеше да е 5-10% по-ниска. „Защо се е случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, но това е факт“, обясни министърът.

По-рано днес работници на Емко протестираха пред парламента.

Шефът на "Емко" в Трявна Славчо Димиев призова правителството да не насъсква работниците един срещу друг.

Обещават 50% по-високи заплати във ВМЗ Сопот, ако "Емко" затвори, категоричен е той и каза, че правителството води война срещу фирмата.

Караниколов не пропусна да попита защо "онзи, който се обявява за собственик на "Дунарит", не се е загрижил за това и не е пратил оферта, за да може предприятието да спечели.

Ще има проверка в "Кинтекс" какво се е случвало последните 10 години там – как са се извършвали сделките, обеща Караниколов. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се ползват неправомерно от други предприятия.

Лицензът на завода за специална продукция "Емко" ще бъде възстановен, когато бъдат изпълнени всички изисквания на закона, каза още министърът на икономиката.

Преди месец държавата отне лицензите на "Дунарит", а впоследствие и на неговия собственик "Емко". Тогава работниците излязоха на протест, а синдикати и ръководство обвиниха фирма, близка до Делян Пеевски за атаките срещу заводите. Пеевски отрече да има интерес в оръжейния бизнес.

Държавата и "Емко" спорят за собствеността на "Дунарит". Според МИ русенското дружество все още е собственост на КТБ.