Това съобщи телевизия "Фокс нюз", цитирана от ТАСС и БТА. По данни на службата за застрахователен надзор на щата Флорида най-много застрахователни искове са внесени от южните окръзи, които най-много пострадаха.

Исковете за компенсации за претърпените щети от стихията вече надхвърлят миналогодишния показател за загубите от урагана Матю в САЩ. Тогава бяха подадени 119 000 иска на обща стойност 1,2 милиарда долара. Фокс нюз отбелязва, че тези данни са междинни и броят на исковете ще расте.

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) е на мнение, че общите загуби ще бъдат на стойност 25 до 50 милиарда долара, което ще бъде "изпитание за застрахователния пазар". "Застрахователните компании ще поемат голяма част от загубите от Ирма.

Застрахователният пазар сега е в добра форма, за да се справи с това, отчасти тъй като не е имало толкова мощни урагани през последните 11 години, посочи Крис Граймс от Фич. Ураганът от пета степен Ирма засегна Карибския басейн на 6 септември, а на 10 септември удари Флорида с мощни ветрове и проливни дъждове.

Най-малко 17 души станаха жертва на стихията във Флорида, шест - в Южна Калифорния и Джорджия.