Това обяви в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов след кръгла маса "Демографска политика и трудова мобилност", организирана от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за българите в чужбина.

Синята карта се дава на висококвалифицирани работници от трети страни. Досега тя е издавана предимно на IT специалисти.

Законодателните предложения за облекчаването на режима за получаване на Синя карта ще бъдат предложени днес в Народното събрание на групите на ГЕРБ и Обединени патриоти. По текста са работили 4 месеца експерти от социалното министерство, МВР, МВнР, Държавната агенция за българите в чужбина, както и специалисти от НАП.

Ще отпаднат всякакви специалности, които в досегашния вариант на Закона за трудова мобилност бяха определни като възможни по тях да бъдат наемани със Синя карта работници. Няма да е необходимо да се подновява всяка година Синята карта на тези, които вече са я получили, което, по думите на Симеонов, е свързано с допълнителен разход на средства и време за издаване на нова пластика.

Срокът на синята карта ще бъде удължен на 4 години и така всеки, който я е получил без всякакви допълнителни удостоверения и необходимост за препотвърждаване, ще може да я ползва в България за този период.

Дължимата такса от 400 лева ще бъде намалена на 100 лева, таксата на МВР също е намалена на 100 лева. Необходими са и 45 лв. за пластиката и така за 245 лв. общо ще може да се получи Синя карта.

Въвежда се и ускорена процедура за Синя карта на тези граждани на трети страни, които през последните 5 години са пребивавали в страната с някаква форма на трудово разрешение за работа. Урежда се въпросът за преминаване от краткосрочна заетост от 90 дни към разрешение за издаване на 9-месечна работна виза, от регистрационен към разрешителен режим без да е необходимо да се напуска страната.

Премахва се и заложеният досега в закона пазарен тест, който трябва да извършват работодателите за всяка специалност, по която биха желали да дадат Синя карта на определен специалист. Срокът за получаване на Синя карта ще бъде общо 37 дни.

Валери Симеонов съобщи, че продължава и работата в комисия с разширен състав с представители на президентството за облекчаване на режима за получаване на българско гражданство. Той допълни, че към момента процедурата се проточва 2-3, а понякога и неопределен брой години.

Идеята е да бъде сведен срокът на 6 месеца, като от тях 4 месеца и 17 дни да са процедурите, които се правят в обхвата на изпълнителната власт, а останалото време е за да може вицепрезидентът да подпише съответния указ на лицето, което трябва да получи българското гражданство.