Агенция Ройтерс, цитиерана от БТА, отбелязва, че победата на християндемократическия блок на Меркел е почти сигурна, но той няма да спечели абсолютно мнозинство.

Освен финансовото министерство, Александър Хан от ръководството на Свободната демократическа партия (СвДП) като друго задължително условие за коалиране с християндемократите отказ от плановете на френския президент Еманюел Макрон за задълбочаване на фискалната интеграция в еврозоната. Хан е цитиран в публикация във вестник "Билд"

СвДП често е смятана за естествен съюзник на Меркел. Либералите бяха част от второто правителство на канцлера в периода 2009-2013 г. Те останаха извън парламента след последните избори, но сега се надяват да станат трета политическа сила в Германия.

Сегашният финансов министър Волфганг Шойбле от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел заема поста от 2009 г. и е една от водещите фигури в нейното правителство.

Привърженик на строгите мерки за икономии и на водещата роля на страните от еврозоната за справяне с вътрешните им проблеми, Шойбле е популярен сред привържениците на християндемократите. СвДП, която се възстанови под ръководството на Кристиан Линднер, е възприела твърда линия по европейските въпроси.

Според анализатори евентуалната коалиция между християндемократи и либерали може да заплаши плановете за доизграждане на банковия съюз и създаване на общ бюджет на еврозоната, които имат за цел да осигурят по-голяма стабилност на клуба. Тяхното реализиране би било по-лесно при запазване на сега управляващата голяма коалиция между блока на Меркел и социалдемократите.

Според проучвания малко няма да достигне на християндемократите и либералите, за да спечелят заедно повече от половината места в Бундестага, долната камара на германския парламент.