Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Търговци и винари се радват на добро грозде тази година Bulphoto
Очакват много грозде и вино
Виктор Стефанов - 11 септември 2017, 12:54
Тази година се очаква много добра реколта от грозде, каза днес министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
Днес Порожанов даде начало на кампанията по прибиране на реколтата в масивите на винарска изба край пазарджишкото село Черногорово, предаде БТА.

Министърът поздрави винопроизводителите и работниците като им пожела здраве и берекет. Той посочи, че лозовите масиви в страната са на площ от 660 хиляди декара.

Пред журналисти министърът уточни, че се очаква да бъдат прибрани над 350 хиляди тона грозде, като около 200 хиляди тона от тях ще бъдат преработени за вино. Очаква се тази година да бъдат произведени между 140 и 150 милиона литра българско вино, добави Порожанов.

Като проблем пред винопроизводителите министърът посочи засушаването, което налага внедряването на системи за капково напояване в масивите. Затова според него собствениците на винарски изби трябва да ползват възможностите на европейските програми. До 2024 година програмата за преструктуриране на лозовия сектор ще работи с ежегодни бюджети за България в размер на повече от 50 милиона лева, уточни министърът.

Румен Порожанов каза още, че за миналата година 62 милиона литра български вина са реализирани на чужди пазари. Той отбеляза, че производителите откликват на новите тенденции и все повече се произвеждат купажни вина с много добро качество като се ползват и чужди, най-вече френски сортове грозде.


Още от Бизнес
Политическата криза в Германия няма да спре растежа на икономиката в страната в краткосрочен план, заяви за “Хоризонт“ Гал...
БНР - 25 Ноември 2017, 09:35
Експанзията на общата бизнес активност в САЩ бележи отстъпление през ноември към 4-месечно дъно в резултат на известно заб...
БНР - 24 Ноември 2017, 17:38
Заради дългове към тютюнопроизводители  фирма „Лийв Табако-Михайлидис“-АД няма право да изкупува суровина в България...
БНР - 24 Ноември 2017, 17:16
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2017 Dir.bg. All rights reserved.