Йорданският крал Абдула Втори и престолонаследникът на Норвегия Хоокон, чиято страна е покрила по-голяма част от стойността на проекта, възлизащ на 3,7 милиона долара, откриха съоръжението в пристанищния град Акаба на Червено море.

Хоокон посочи пред журналисти, че е впечатлен от начина, по който иновативни идеи са превърнати в завод с големината на четири футболни игрища. Съоръжението, което е част от проекта Сахара Форест, произвежда енергия, прясна вода и храна и всичко това в сухата пустиня, допълни той.

Обектът, обградено от скалистата пустиня, използва морска вода за охлаждане на парници. След това завод, захранван със слънчева енергия, обезсолява водата за напояване.

В парниците се отглеждат краставици без използване на пестициди. Проектът трябва да произвежда 130 тона зеленчуци годишно и 10 000 литра прясна вода дневно.

Миналия месец в доклад на Станфордския университет се посочва, че Йордания, една от най-сухите страни в света, може да се сблъска с още по-тежка суша, ако не бъдат приложени нови технологии в селското стопанство и други сектори.