"Той е като дете спрямо вас, даже е като добро момче", каза министър-председателят, цитиран от вестник "Либертатя" и БТА, подчертавайки че това е негова лична позиция.

Преди това премиерът разказа, че е имал банкова сметка, в която внесъл 500 долара, а след две години му се обадили от банката и му казали, че нямо повече пари в сметката и трябва да даде още 50 долара за комисионни.

Попитан от журналисти защо няма нито една банкова сметка, Тудосе посочи, че е отказал да получава и заплатата си на карта, за да не трябва да дава на банките пари всеки пък, когато използва картата.

"Не искам да им давам, смятам, че не заслужават", отговори Тудосе.

Попитан къде би трябвало хората да държат спестяванията си, министър-председателят отговори:

"Има няколко сериозни банки, които уважават Румъния, и няколко банки, които се опитват да бъдат по-отракани от държавата. Ако имат печалба, означава, че нашите пари са на сигурно място, нали така? Така смятам", каза Тудосе.

Министър-председателят отново критикува банките, които не декларират печалба. "Работиш с нашите пари и казваш, че нямаш печалба! Смятам, че имаш проблем. Разбирам, че плащаш данък за голяма и красива сграда, направена вероятно също с нашите пари и данък върху също хубава заплата, на шеф на банка. Но нищо друго ли не искаш да плащаш? Говоря за данък печалба, защото ако си банка и нямаш печалба, имаме проблем", заяви Тудосе.

Това не е първата атака на премиера по адрес на някои банки в Румъния. Наскоро Националната агенция за приходите започна проверка на две банки, които работят в Румъния и не са на печалба.

От 36 банки 18 са на печалба, а 18 декларират, че нямат печалба, допълва изданието.