През последните седмици "Откритие" се бореше с бягството на инвеститори на фона на слухове, че има потенциално критични проблеми с ликвидностите, съобщават ТАСС и БТА.

"Откритие" ще продължи да работи в обичайния си режим, ще изпълнява задълженията си и ще извършва нови трансакции", посочи РЦБ в комюнике. РЦБ ще осигури финансова подкрепа на банката, за да гарантира продължаването на дейностите й, се казва в съобщението.

Собствениците на банка Откритие ще могат да запазят 25 процента от банката, ако РЦБ не открие "дупка" в капитала, заяви пред журналисти първият заместник-председател на РЦБ Дмитрий Тулин.

Регулаторът е назначил временна администрация в банка Откритие и ще й оказва подкрепа със средства на Фонда за консолидиране на банковия сектор. По думите на Тулин, процесът на финансово оздравяване на банката ще продължи 6-8 месеца.

Към месец август банка Откритие е на 8-о място в Русия по активи, а към юли - най-голямата частна кредитна организация в страната, изпреварвайки Алфа-банк, отбелязва ТАСС.