Котировките скочиха до пика от 4125,17 долара в днешната търговия, което е растеж с 15 на сто спрямо петък, информира Блумбърг.

За целия август курсът се е повишил с 40 процента, а от началото на годината - с над 280 процента, допълва Маркетуоч. Миналата седмица бе задействан план за ускоряване на търговията чрез изваждане на някои данни от основната мрежа. Решението, означено като SegWit2x, обаче бе толкова оспорвано, че се появи нова версия на дигиталната валута, наречена "биткойн кеш".

Разделението стана резултат от напрежението между засилващото се търсене на виртуална валута и някои от характеристиките й, станали причина за тази популярност - децентрализираните процедури за верификация, които са гаранцията срещу хакерски атаки и правителствен контрол.

Заради ограниченията за обема на данните, обработвани от блокчейн технологията, която стои зад биткойна, трансакциите започнаха да се забавят с нарастването на популярността на криптовалутата.

Общността бе разделена между решението SegWit2x, подкрепяно от група програмисти, и алтернатива, ползваща се с подкрепата на "миньори" (лица, доброволно предоставящи изчислителната мощ на компютрите си, за да се валидира набор от сделки, наричани блокове), които искат по-голямо увеличаване на големината на блоковете.

Второто решение по-късно се разви в "биткойн кеш".