Интерконекторът е с ключова роля за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ не само за нашата страна, а и за целия регион на Югоизточна Европа, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с посланика на САЩ в България Ерик Рубин.

Проектът се развива с предварително начертаните темпове, така че строителството му да започне през 2018 г., а реалната експлоатация - през 2020 г., е заявила енергийният министър. Петкова е информирала, че през есента на тази година трябва да стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. Паралелно с това ще бъде обявен нов пазарен тест за неразпределения капацитет на газопровода.

Необходимите 35 млн. евро за финансирането на проекта са осигурени по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Документацията за това вече е представена в Управляващия орган на програмата, както и в Европейската комисия.

Бъдещата работа на топлоелектрическите централи от комплекса "Марица изток" от гледна точка на гласувания неотдавна референтен документ на Европейския парламент за най-добри налични техники за големите горивни инсталации също е била тема на разговора между енергийния министър и посланика на САЩ у нас.

Министър Петкова е информирала за възможността да бъде поискана дерогация (изключение) от новите норми. За да се случи това обаче, всяка инсталация трябва да кандидатства индивидуално и да докаже, че разходите, които ще трябва да направи за изпълнение на новите екологични норми, многократно превишават ползите за околната среда.

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведоха среща с посланика на Държавата Израел в България Ирит Лилиан в рамките на енергийната стратегия за сигурност на доставките и диверсификация на източниците и маршрути на газ.

Българската страна представи приоритетите си в енергийния сектор и най-вече необходимостта от разнообразяване на доставките на природен газ за страната и региона на Югоизточна Европа, се посочва в съобщение на МЕ.

Проектът за европейски газоразпределителен център "Балкан" предвижда възможността за доставки на газ от различни източници и в този смисъл българската страна изяви интерес за потенциални доставки на природен газ от израелските находища, чиито прогнозни количества достигат до 1000 млрд. куб. метра, а добивът се планира да започне през 2019 година.